Free songs

október 2014

A törvény a kiskorúakra is vonatkozik

Milyen lehetősége van szórakozni egy kiskorúnak, amennyiben szülei hozzájárulnak ahhoz, hogy a hétvégét bulizással töltse? Tulajdonképpen elmehet egy szórakozó helyre, azonban alkoholt nem fogyaszthat. Bár egyre több buli helyszín tulajdonosa dönt úgy, hogy a legegyszerűbb eset, ha csak személyi igazolvány bemutatása után engedi be a vendégeit a szórakozó helyre, hiszen így ki tudja szűrni azokat a fiatalkorúakat, akik esetleg a későbbiekben problémákat okozhatnak. Mivel dohányárút egyáltalán nem is vásárolhatnak, így valamilyen szinten az egészségük is védve van. Ezzel szemben járhatnak moziba, vagy épp különféle vendéglátó helyiségekbe, ahol alkohollal szintén nem szolgálhatják ki őket, mégis ott tölthetik az idejüket. A szülők általában felkészítik gyermekeiket a nagybetűs életre, így azok tisztában vannak azzal, hogy mit lehet és mit nem. Ha pedig nem tartják be a törvényeket, ugyanolyan komoly büntetést kaphatnak, mint azok, akik bűncselekményt követnek el, vagy éppen ártani akarnak társaiknak.

A magyar törvények a fiatal korúak védelme érdekében jöttek létre

Mit tehetünk abban az esetben, ha gyermekünk bizonyos döntéseivel nem értünk egyet? Tulajdonképpen, amennyiben nem töltötte be még a 18. évét, igen sok mindent, hiszen a felügyeleti jog a szülőket illeti. Ettől fogva a felelősség is az övék. Így tehetnek az ellen, ha gyermekük valami olyan dolgot szeretne csinálni, amely veszélyes lehet számára, vagy éppen komoly bonyodalmakat okozhat a későbbiekben. Természetesen 18 év alatt minden komoly döntést csakis úgy hozhatnak meg a csemeték, ha a szülők hozzá járulnak, vagy éppen velük vannak. Nem házasodhatnak meg, vagy éppen nem vásárolhatnak alkoholt. Sajnos kibúvók mindig vannak, de például a jelenleg hatályban lévő törvények is a kiskorúakat védik. Többek között ez az oka annak is, hogy nem mehetnek be egy dohány boltba sem. Még üdítőt sem vásárolhatnak, de még a szüleiket sem kísérhetik be a boltba. Ennek köszönhetően pedig talán később kerülnek kapcsolatba a cigarettával és az alkohollal is, amely az életükre igen csak kihathat a későbbiek során.

Magyarországon az számít felnőttnek, aki betöltötte a 18. életévét

Magyarországon rengeteg más országgal szemben, a felnőtté akkor válik valaki, amikor betölti a 18. életévét. Azonban például a jogosítványt, már 17 éves korukban is megszerezhetik. Annak ellenére, hogy rengeteg szomszédos országban a felnőtté válást a 21. életév jelenti, kishazánkban a törvények másképp rendelkeztek. Ami nagyon fontos, hogy minden esetben csakis akkor engedjük gyermekünk számára, hogy megkezdje az autóvezetési tanfolyamot, ha biztosak vagyunk abban, hogy érett rá. Sajnos sok esetben ez nem kor függvénye, hanem gondolkodásmódé és felkészültségé, éppen ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekünk tisztában legyen azzal, hogy például az autóvezetés mekkora felelősséggel jár. Sokan ezt nem veszik túl komolyan, akkor is a volán mögé ülnek, amikor még egyáltalán nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű vezetési tapasztalattal, ennek következtében pedig akár még ember életeket is veszélybe sodorhatnak. Fontos, hogy az első jó pár kilométert inkább szülői felügyelettel vezessék le, hiszen így némi rutint szereznek ezen a területen.

A 18 éves gyermekekre igen sok veszély leselkedik

Amikor egy gyermek befejezi a tanulmányait, vagy éppen betölti a 18 éves kort, gyakran dönt úgy, hogy a függetlenség helyett a kényelmet választja és inkább még jó néhány évet a szülőkkel tölt. Sokan úgy vannak ezzel, hogy mára már teljesen természetessé vált, hogy a szülőkkel még a 30 éves gyermekük is együtt él, mások viszont erre az időszakra már családod és külön életet alakítanak ki maguknak. Amikor a gyerekek betöltik a 18 éves kort, italt vehetnek, valamint cigarettát, arról már nem is beszélve, hogy bármelyik szórakozó helyre könnyedén bemehetnek. Ilyenkor pedig sokkal több veszély leselkedik rájuk, mint mondjuk pár évvel ezelőtt. Mivel a kétes szórakozó helyeken nem ritka a drog használat, így mindenképp világosítsuk fel a gyermekeinket a szóban forgó problémákkal kapcsolatban, hiszen ha fel vannak készülve minden eshetőségre, sokkal könnyebben tudják majd magukat megvédeni, mintha egyáltalán nem tudnának semmit a valós életről és akár tudtukon kívül is könnyen bajba keveredhetnek.

Manapság a gyerekek igen sok ideig élnek együtt a szülőkkel

Minden gyermek életében eljön az a korszak, amikor felnőtté válik. A szülők általában nehezebben viselik ezt az időszakot, hiszen számukra a gyermekek kirepülése az egyik legnehezebb dolog az életben. Annak ellenére viszont, hogy egy gyermek eléri a 18. életévét, egyáltalán nem biztos, hogy fel van készülve a valós életre. Ugyanis attól még, hogy hivatalosan felnőtté válik, nem jelenti azt, hogy testileg vagy éppen lelkileg is felkészült az új életre. Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy a 18 éves fiatalok otthon laknak a szüleikkel, sőt, egyre többen döntenek úgy, hogy inkább tanulnak, minthogy elkezdjenek dolgozni. Ezekben az esetekben pedig nincs arra lehetőségük, hogy önálló életet kezdjenek. Egyáltalán nem ritka, hogy a gyermekek még 20 éves koruk után is a szülőkkel élnek, hiszen például az egyetemi tanulmányok alatt szinte lehetetlen, hogy külön költözzenek. Ha pedig mégis, akkor inkább egy kisebb albérletet választanak, minthogy egy külön lakást, vagy éppen házat vásároljanak maguknak.