5+1 dolog, amit érdemes tudni a baba- és gyerekcipőkről!

Babacipő

A lábbeli vásárlás mindig komoly kérdéseket vet fel a gyerekek szempontjából, kortól függetlenül. Ez nem is meglepő, hiszen elképesztően széles a választék e téren, amiben bizony nagyon könnyű alaposan elveszni. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat a lényeges kritériumokat, amelyeket ajánlott figyelembe venni, amikor babának vagy kisgyermeknek vásárolunk lábbelit.

1. A minőség alapkövetelmény

A lábbelik gyártása során speciális területnek számít a babák és a gyermek igényeire szabott variációk előállítása. Természetesen a minőség egy pillanatig sem lehet kérdéses, ahogy az aprólékos, koncentrált megmunkálás sem. Vagyis alapkövetelmény, hogy egy adott minőségnél nem adjuk alább még akkor sem, ha emiatt le kell mondani a kedvenc mesefiguráról vagy a hőn áhított színről. Szerencsére ma már számtalan kiváló minőségű baba- és gyerekcipő érhető el a piacon, ahol még ilyen kompromisszumra sincs szükség!

2. Jó, ha tartja a bokáját

Nagyon fontos, hogy bármilyen típusú lábbelit is vásárolsz éppen, mindenképpen olyat válassz, amely jól tartja a bokáját. A legideálisabb az, ha a szára eléri vagy túlhaladja a bokacsontot. Lényeges emellett, hogy a választott lábbeli talpa legyen hajlékony, rugalmas, ám ennek ellenére masszív. Sőt, nagyon praktikus, ha mindemellett egy csúszásmentes talppal is el van látva a szóban forgó cipőcske. Ideális továbbá, ha legalább kétcsatos vagy tépőzáras kivitelre esik a választásotok, mert ezek kifejezetten kényelemesek, ráadásul ő maga is egyszerűen tudja majd egy idő után fel – és levenni. Mindezeknek hála, tulajdonképpen észre sem veszi majd, hogy bármi van a lábán, a különböző előnyöket viszont – amelyeket ezek a lábbelik nyújthatnak – kifejezetten élvezheti majd a kis felfedező.

3. Figyelj oda az alapanyagra!

Szintén lényeges kritérium az, hogy milyen anyagból készül a kiscipő, hiszen fontos, hogy legyen bőrbarát és engedje szellőzni is a lábát. Nem beszélve arról, hogy ezek a minőségi cipők kifejezetten strapabírók is, vagyis nem kell félni attól, hogy idő előtt elszakad vagy megsérül még a legnagyobb játék hevében sem.

4. Ilyenkor bizony a méret a lényeg!

Nem egyszerű feladat, ám annál lényegesebb, hogy megtaláljuk a gyermek számára ideális méretet. Fontos, hogy semmiképpen ne legyen pont jó, de túl nagy se a választott cipő, hiszen az sem jó ha szorítja, de kellemetlen és balesetveszélyes az is, ha folyton kilép belőle. Így érdemes megtalálni az aranyközéputat e téren. A legjobb, ha körülbelül egy centiméterrel hosszabb a cipő belseje, mint a gyermek lába.

5. Benti cipőre is érdemes gondolni!

Bár sokan nem adnak a gyermekre otthon váltócipőt, hasznos lehet a lakásban való mászkálásnál és játéknál, ha van egy csúszásmentes, kényelmes cipő a gyerkőc lábán. Különösen, ha kitéved olykor a hűvös konyha kőre vagy éppen szaladni támad kedve a csúszós padlón. Nem beszélve arról, hogy ha otthon hozzászokik a benti cipő viseléséhez, az oviban sem jelent majd gondot számára ha lábbelit kell cserélni jövet-menet.

+1. Babáknak zoknicipő vagy kocsicipő

A helyzet az, hogy ezek a lábbelik babakocsiba és totyogóknak egyaránt ajánlottak. Hiszen egyrészt az tavaszi és őszi babák anyukái tudják a legjobban, micsoda áldás lehet egy kocsicipő akkor, amikor a kis zokni nem feltétlenül védi megfelelően a lábakat az átmeneti időszakban, változékony időjárás mellett. Ám mikor egy gyermek már stabilan áll a lábán és nem csak lépeget de akár már szalad is, akkor bizony lassan de biztosan eljön az idő, amikor valamilyen lábbeli után kell nézni. A kocsi-és zoknicipők védenek a hideg ellen, ráadásul segítségével kialakítható egy olyan rutin, amely által később már nem fog idegenkedni a gyermeked a valódi cipő viselésétől.

Tény, hogy számos különböző szempontot kell figyelembe venni akkor, amikor a kicsik számára lábbelit vásárolunk, azonban az nem kérdés, hogy érdemes időt szánni erre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük