A budapesti öntözőrendszerek karbantartása

Lassan tizenöt éve, hogy automata öntözőrendszereket szerelek Budapesten és annak környékén is. Ez idő alatt több száz öntözőrendszert szereltem le Budapesten és egy részüknek a karbantartásait még mindig én magam végzem. Jól tudom tehát, hogy egy ilyen berendezést nem csak jól kell tudni telepíteni, de bizony a karbantartásaihoz való tudást is el kell sajátítani ahhoz, hogy tényleg maximális szolgáltatást tudjak adni. Ezért én eleve úgy telepítek, hogy ennek szellemében a karbantartásokat is jól és egyszerűen tudjam elvégezni. ehhez olyan alkatrészek és egyébként egyszerű dolgok beszerelésére van szükség, ami nem terheli különösképpen a megrendelőt, azonban igen jól jön, amikor például téliesíteni kell az öntözőrendszert!
Nem egy olyan öntözőrendszerrel találkoztam Budapesten, amely egyébként jól volt megépítve, de nem építettek ki rajta olyan helyet, ahol a téliesítést el lehetett volna végezni, azaz a kompresszort rá lehetett volna csatlakoztatni, hogy a vizet kifújjam. Ez egy nagy hiba, mert mint említettem, még csak nem is jár nagy költséggel, sem munkával. Egyszerűen csak az előrelátás képessége nem volt meg az építőjében, ami minden jó szerelő ismérve.
Az öntözőrendszerek karbantartása Budapesten javarészt a tavaszi üzembe helyezésből, a téli kompresszoros kifújásból, valamint az eseti javításokból szokott állni. Bizonyos helyeken, elsősorban olyan rendszereknél, amelyek kútról működnek előfordul, hogy a kút vizében homok van. Ilyenkor ez a homok – ha a rendszerbe jut – csúnya dolgokat tud csinálni. Jellemzően folyamatos működésbeli problémákat okoz, de szélsőséges esetekben akár egy-egy alkatrész végső tönkremenéséhez is vezethet. Az ilyen esetekben egy homokleválasztó rendszert kell kiépíteni, amit időközönként üríteni kell. Ez olyan egyszerű általában, hogy simán elvégzi maga a felhasználó is, ha akarja. Ha nem, akkor eseti karbantartásként én magam végzem el.
Jó tudni azonban, hogy nem a problémákra kell számítani, ha az öntözőrendszer Budapesten van! Nem igazán körülményes területről van szó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük