A hanyag szájhigiénia következményei

A hanyag szájhigiénia következményei

A szakemberek nem véletlenül hívják fel a figyelmet a megfelelő szájápolás fontosságára, annak hiányában ugyanis a fogak rövid időn belül romlásnak indulhatnak. A napi kétszeri fogmosás, illetve az olyan szájhigiéniai eszközök használata, mint például a fogselyem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fogsor sokáig ép maradjon.

Szuvas fogsor, foghiány

A nem megfelelő szájhigiénia következményei hamar láthatóvá válnak a fogakon apró, fekete színű elszíneződések formájában. A következő stádiumban a fogakban kisebb-nagyobb lyukak keletkeznek, melyek idővel ideget is érhetnek. Mivel ez sokszor elviselhetetlen fájdalmat okoz, ezért elkerülhetetlenné válik a fogászati kezelés igénybevétele. Adott esetben a fogak annyira rossz állapotba kerülhetnek, hogy a fogtöméssel már nem lehet helyreállítani őket. Ilyenkor kizárólag a fog implantáció elvégzése nyújthat megoldást. Az implantátum Győr esetében is hasonló módszerekkel kerül beültetésre, mint az ország bármely más pontján. A szájsebészeti beavatkozás során a mesterséges foggyökér egy speciális kialakítású csavarral kerül bele a csontba, majd pedig erre kerül rá a fogkorona.

Ínygyulladás

A hanyagul, nem megfelelő rendszerességgel végzett fogmosás hatására könnyen elszaporodhatnak a baktériumok a szájüregben, ami ínygyulladáshoz vezethet. Ennek jól észrevehető jelei vannak, a fog körüli kötőszövet ugyanis piros lesz, megduzzad, extrém esetben pedig vérző sebek keletkeznek rajta. A fogíny állapotát általában tovább rontja, hogy fogmosáskor a fogkefe tovább irritálja a gyulladt területeket. A megfelelő fogászati kezelés igénybevétele nélkül az ínygyulladás akár a fogakra is kiterjedhet, és azok elvesztésével járhat, előrehaladott állapotban pedig akár a kötőszövet alatti csont is károsodhat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük